Булгартрансгаз“  обяви необвързващо пазарно проучване за търсене на капацитет за

...
Булгартрансгаз“  обяви необвързващо пазарно проучване за търсене на капацитет за
Коментари Харесай

Прави се първото пазарно проучване за пренос на водород през газовата мрежа

„ Булгартрансгаз “  разгласи необвързващо пазарно изследване за търсене на потенциал за транспорт на водород. Дружеството осведоми всички сегашни и евентуални пазарни участници (производители, търговци и потребители) за опцията да показват своите необвързващи прогнози за търсене на потенциал за транспорт на водород, оповестяват от компанията. Резултатите от него ще покажат какъв е ползата на пазарните участници към евентуалното потребление на водорода като част от бъдещия енергиен микс, се споделя в известието на компанията.

  " Булгартрансгаз " го прави, в това число и координирането със прилежащи оператори, с цел да улесни планирането в точния момент на нужната инфраструктура. С него ще бъдат разпознати предстоящите потребности от потенциал за превозване на водород, евентуалните места за произвеждане в България, както и изходни точки към крайните консуматори.

Получените резултати ще допринесат и за своевременното обмисляне и създаване на нужната инфраструктура за транспорт на водород за и през България.

Информацията би трябвало да бъде показана до 15 септември 2023 година, афишират от " Булгартрансгаз ". 

Пазарното изследване се прави като се отчитайки европейските политики и цели за декарбонизация, а „ Булгартрансгаз “ интензивно работи за развиване на инфраструктурата си, съгласно проектите за огромно развиване и нахлуване на водорода в енергийния микс в Европейски Съюз. Водородът като енергоносител с нулеви излъчвания, има основно значение в проектите на Европейския съюз за поетапна промяна на енергийния бранш и постигането на въглероден неутралитет до 2050 година, се споделя в известието на компанията.

Планът REPowerEU на Европейската сомисия планува доста ползване на възобновим водород към 2030 година, равняващо се на 20 млн. тона, с избрана цел от 10 млн. тона вътрешно произвеждане и 10 млн. тона импорт. " Булгартрансгаз " възнамерява планове в региона на водорода, в това число за създаване на инфраструктура за транспорт на чист водород и за адаптиране на съществуващата газова инфраструктура за транспорт на водородно-газови смеси със наличие на до 10% на водород. Дружеството е деен участник и в самодейностите „ European Clean Hydrogen Alliance “ и „ European Hydrogen Backbone “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР